Kaderinde hep sofraların “beyaz güzeli” pirinç pilavı ile yarıştırılmak ve kıyaslanmak olan “buğday tenli güzel” bulgur pilavı pek çok yemeğin yanına alabildiğine yakışır. Üstelik kan şekerini hızlı yükseltmeyen özelliği ile kana daha geç karışır. Lifli olduğu için midede genişler ve tam da bu sebeplerden ötürü uzun süre tok tutar. Üstelik çok besleyici ve nizami yapılırsa son derece de lezzetli bir pilavdır bulgur pilavı. Sanmayın ki kuru fasulye, sadece pirinç pilavı ile yoldaşlık eder. Tane tane bir bulgur pilavı, kuru fasulyeyi onore eder, şımartır, göklere çıkartır. İster bir et veya sebze yemeğine eşlikçilik etsin, ister tek başına yensin, bulgur pilavı yanına illa ki turşu ister, soğan ister, yoğurt ister. Bulgur pilavının sınırı, hududu yoktur hanımlar beyler. Domatesli, sivri biberlisi olur, patlıcanlısı olur, yeşil mercimeklisi olur, salçalısı olur, olur da olur. Biz bu yazıda sade bulgur pilavı tarifi verelim istedik. Sahiden de şimdi şöyle sapsarı bir bulgur pilavı olsa da üzerine yoğurdu döküp yeseniz değil mi ya? Kim tutar sizi? Yapın da yensin o zaman. Pişince üzerinde iki çimdik kuru nane dolaştırmayı unutmayın. Fena yakışır. Bulgur pilavı tarifi sade şekliyle bakın ne canlar yakıyor.
Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler:
- 2 su bardağı dolusu pilavlık bulgur
- 2 çorba kaşığı tel şehriye
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı sıcak su, varsa tavuk veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Bulgur pilavı yapımı öncesi malzemeleri saydık. Bulgur pilavı yapılışı zor değildir, ama hafife almaya da gelmez hani. Suyunu iyi ayarlamak, uygun ateşte pişirmek, demlenme süresi ve şekline dikkat etmek lazım gelir. Fazla yumuşarsa bulgurun feri söner. Tam kıvamında yapmalı.
Bulgur pilavı nasıl yapılır köşesine hoş geldiniz o zaman. Hemen başlayalım.
Bulgur Pilavı Tarifi
1Geniş bir pilav tenceresine tereyağını ve zeytinyağını ekleyin ve tereyağı eriyince tel şehriyeyi tencereye atın, rengi hafif dönene kadar kavurun.
2Pilavlık bulguru suyu duru akana kadar iyice yıkayın ve süzdürün. Kavrulan şehriyelerin üzerine bulguru ilave edin ve 2-3 dakika kadar yavaşça karıştırarak kavurun.
3Suyunu veya et suyunu ekledikten sonra ilk etapta yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte, tencerenin kapağını kapatarak pişirin.
4Bulgurların üzeri göz göz olduğunda ve suyunu tamamen çektiğinde kapağı açın ve tencerenin üzerine bir kağıt havlu örtün, tencere kapağını da hafif kıyık bırakarak bulgur pilavını dinlendirin.
510 dakika dinlense kafidir. Bulgur pilavı tarifleri içinde en lezizlerinden birisi olan sade bulgur pilavı tarifi bu kadar kolay; ama dinlenme süresi olsun, suyunun miktarı olsun, pişirirken içine kattığınız sevgi olsun hepsi çok önemli.
6Kaselere doldurduğunuz bulgur pilavını, yemek tabaklarına ters çevirin ve servis edin. Yanına eşlikçi yapacağınız yemek artık size kalmış. Ama tek başına bile yalnız olamayan bulgur pilavını, turşusuz, soğansız ve yoğurtsuz yemeyin deriz.
Afiyet Olsun.