Turşu kurmak sanıldığından çok daha kolay bir iştir. Sadece bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilki turşu kabı seçimidir. Turşu hava almayan cam kaplara kurulursa daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Aşağıda taze fasulyeden turşu nasıl kurulur tarifi verilmiştir.
Malzemeler
- 5 kg. turşuluk taze sarı fasulye
- Yarım kg. acı cin biber
- 2 su bardağı kaya tuzu
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- yarım kg. sarımsak
- su
Yapılışı
1Fasulyelerin sadece baş kısımları ayıklanır. Sivri olan dip kısımları bırakılır. Ayıklanan fasulyeler yıkanır ve süzülmeye bırakılır.
2Büyük bir tencereye bol miktarda su konur ve kaynatılır. Kaynamaya başlayan suya fasulyeler yarım kg’lık partiler halinde ayrı ayrı atılır. İlk parti fasulye atıldığında suyun tekrar kaynaması için beklenir. 5 dakika kaynayan fasulyeler bu yarı diri halleri ile bir kevgir yardımıyla sudan çıkarılır. Tüm fasulyeler bitene kadar aynı işlem yapılır.
3Biberler sıcak sudan bir kez geçirilir. Sarımsaklar soyulur. Uygun bir kapta biberler, sarımsakla birlikte dövülür ve üzerine tuz da eklenerek karıştırılır.
4Turşu kabının dibine bu karışımdan yarım avuç serpilir. Sonra fasulyeler bunun üzerine hafif bastırılarak yatırılır. Belli aralıklarla tuz, biber ve sarımsak karışımı eklenir. En üste de bol miktarda bu karışım konur.
5Yeterince su kaynatılır ve iyice soğutulur. Bu işlem turşunun uzun ömürlü olması için çok önemlidir. Su ve sirke de eklenen turşunun kapağı sıkıca kapatılır. Güneş almayan serin bir yerde saklanır. Gerekirse tekrar su ilavesi yapılır.
6Taze sarı fasulye turşusu soğan ile kavrularak yenirse çok daha lezzetli olur. Afiyet olsun.