Ülkemiz lezzetleri söz konusu olduğu zaman, et olmazsa olmaz oluyor hele ki Güneydoğu Anadolu’ya doğru kaydıkça etsiz yemek yapılmadığını görebilirsiniz. Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay gibi şehirlerimizde ise en çok tercih edilen lezzetlerden birisidir “kıyma kebap”. Birde bunun acı sevenler için acılısı var ki ülkemizde Adana kebap olarak bilinen bu lezzet tadını damaklarınız da bir ömür bırakacak kadar lezzetli. Gelelim konumuza, evde ben bu lezzeti soframa taşımak istiyorum diyenler için acılı adana kebap tarifi vermeye ve adana kebap nasıl yapılır sorusunu pratik yoldan cevaplandırmaya çalışalım.
Adana kebap tarifi ve adana kebabın yapılışı aslında çok kolaydır. Zor olan kısmı onu şişe saplamak ve kopmayacak bir kıvama getirmektir. Peki, tam kıvamında bir adana kebap nasıl yapılır? Bilinmesi gereken önemli noktalar var mıdır? Evet, öncelikle bilmeniz gereken şey adana tarifi ki buradan ona ulaşabiliyorsunuz. Sonrasında ise adana kebap nasıl yapılır tam olarak okuyup anlamış olmalısınız. Her bölgeye göre değişiklik gösteren adana kebabı tarifi vardır. Bizim tarifimizde ise içerikten yok hazırlamanın önemi vurgulanmaktadır. Çünkü damak tadı, adana kebabı nasıl yapılır sorusuna verilen cevapta ki gibi tek bir doğruluk içermez. Artık gelelim konumuza adana nasıl yapılır veya kebab nasıl yapılır?
Gerekli Malzemeler
- 400 gram dana-kuzu karışık kıyma
- 100 gram kuyruk yağı (çekilmiş)
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı isot
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İsteğe bağlı olarak acısını sağlayabileceğiniz baharatlar ekleyip çıkarabilirsiniz.
- Tabi ki 5 adet kalın, geniş şiş
Yapılışı
1Kıyma, kuyruk yağı ve ezilmiş sarımsakları önce iyice karışana kadar yoğurun.
210 dakika kadar dinlendirdikten sonra baharatları ekleyerek tekrar karıştırın.
3Kıymamızı 4 veya 5 eşit parçaya böldükten sonra her birini ayrı bir şişe, işaret parmağınızla üstten ve avucunuzla alttan bastırarak uzun bir şekilde saplayın. (Bir kişilik şiş ortalama 80-120 gram arası değişmektedir.)
4Pişirme tercihiniz ister mangal ister fırın olsun süre aynıdır. Ancak fırında pişirecekseniz şişlerin iki ucu tepsinin kenarlarına gelecek ve kıymanın tepsiye temas etmeyerek pişeceğinden emin olun. Afiyet olsun.