Bazı yemekler vardır hem sıcak ana yemek, hem de ara sıcak yahut soğuk meze, garnitür niyetine yenilir ve çok sevilir. Arnavut ciğeri de hem ana yemek, hem de meze olarak sofralara tat veren bir nefis ayrıntıdır. İster et yemeği deyin, ister ana yemeğin eşlikçisi, Arnavut ciğeri usulünce pişirilip, layığıyla servis edilince dünyalar onu yiyenin olur. Arnavut ciğeri yanında servis edilen sebze ve baharatlarla daha da güzelleşir, iştah açar. Sumakla karıştırılmış ve piyazlık doğranmış kırmızı soğan, çeri domatesler, patates kızartması ve bolca kıyılmış maydanoz, Arnavut ciğerinin yanına en çok yakışan malzemelerdir. Soğanınıza sumakla birlikte birkaç çimdik kimyon serpiştirip biraz da zeytinyağı ve limon gezdirdiniz mi, zaman dursun, bu lezzet şöleni hiç bitmesin istersiniz değil mi? Ciğer gerçekten de seveni tarafından baş tacı edilen ve çok sevilen bir et türüdür. Kuzu ciğerinden Arnavut ciğeri yapılsa da, işi bilenler en güzel ciğerin dana ciğerinden yapıldığını söyler. Arnavut ciğeri yapılışında ciğeri küçük küpler halinde doğrayacağınız gibi, önce uzun uzun jülyen formunda doğrayıp, daha sonra bu uzun parçaları da ortadan ikiye keserek kızartabilirsiniz. Bu şekilde doğranıp kızartılmış ciğerler hem daha güzel pişer hem de daha lezzetli olur. İsterseniz şimdi işin ciğer nasıl yapılır kısmına geçelim ve size nefis bir ciğer tarifi verelim.
Arnavut Ciğer İçin Malzemeler
700 gram zarı temizlenip ayıklanmış ve küp ya da jülyen şeklinde doğranmış ciğer (Kuzu ciğeri mi dana ciğeri mi olacağı size kalmış)
- 1 çay bardağı un
- 1-1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber yahut acı sevmiyorsanız toz kırmızı biber
Arnavut Ciğerini Kızartmak İçin:
- 1 su bardağı Ayçiçek yağı
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
Arnavut Ciğeri Sunumu İçin:
- Piyazlık doğranmış kuru soğan
- Sumak, kimyon, maydanoz
Ve geldik Arnavut ciğeri tarifine… Malzemeleri hazır edilmiş, yağı kızdırılmış; soğanı, maydanozu, kimyonu sabırsızlıkla yağdan çıkmış nar gibi çıtır çıtır Arnavut ciğerini bekler. Bekler ki tabaktaki o görkemli buluşma gerçekleşsin, gözler şenlensin, iştahlar tavan yapsın. Başlayalım o halde.
Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır
1Temizlenip, ayıklanmış ve doğranmış ciğerleri tel süzgece alın ve üzerlerinde kan varsa iyice akmasını sağlayın.
2Derin bir kasenin içinde un, tuz ve pul biber yahut toz kırmızı biberi birleştirip karıştırın ve doğranmış ciğerleri bu kabın içine alarak karışıma bulanmalarını sağlayın.
3Derin bir çelik tencereye yağı alın ve iyice kızdırın.
4Una buladığınız ciğerleri elinizle alıp fazla unlarını silkeledikten sonra kızgın yağa atın ve 1 ila 1.5 dakika arası kızartın.
5Kızaran ciğerleri tencereden alın.Birazdan ikinci kızartma işlemini yapacaksınız.
6İkinci kızartma işlemi için bir kenarda beklettiğinizi 2 yemek kaşığı unu, yağdan az evvel çıkardığınız ciğerlerin üzerine serpiştirin ve yeniden unlanmış ciğerleri tekrar kızgın yağa atarak 1 dakika kadar daha kızartın.
7Kızaran ciğerleri yağdan süzerek çıkarın ve kapaklı bir kabın içine alın. Üzerlerine kızartma yaptığınız yağdan 5-6 kaşık gezdirin, tencerenin kapağını kapatarak ve bir beze sararak ciğerleri 15-20 dakika kadar dinlendirin.
8Servis tabağının yarısına ciğerleri alın, diğer yarısına da sumaklı soğan piyazını, maydanozları, çeri domatesleri alın, ciğerlerin üzerine birkaç tutam kimyonu da gezdirin ve servis yapın.
9Arnavut ciğeri yaparken dikkat edilecek hususlardan bir tanesi ciğeri yıkamamaktır. Yıkama işlemi ciğerin sertleşmesine sebep olur.
10Ciğeri çok küçük doğramak da yine pişerken sertleşmesine sebep olur. Bu sebeple makul büyüklükte doğrayın. Arnavut ciğerini iki kez kızartmak daha kıtır kıtır olmasını sağlar.
Üzeri kapatılarak dinlendirilen Arnavut ciğeri kendine gelecek ve yumuşacık olacaktır.
Dileriz Arnavut ciğeri nasıl yapılır sorusuna tatmin edici bir yanıt almışsınızdır ve ilk fırsatta deneyerek bu nefis lezzete ulaşabilirsiniz.
İlk kez deneyecekseniz Arnavut ciğeri nasıl yapılır video anlatımları da size rehber olabilir
Afiyet Olsun.