Sonbahar mevsiminde en çok karşılaşılan ve tüketilmesi ile çok fayda sağlanan sebzelerden birisi de bal kabağıdır. A vitamini içeriyor olmasının yanında bolca şeker ve nişasta da içermektedir. Tokluk süresini uzatma konusunda etkili olması sayesinde beslenme listelerinde olması gereken bir besindir. Lif kaynağı açısından oldukça zengindir. Hem kilo vermek isteyenlerin hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutlaka sonbahar mevsiminde bal kabağı tüketmesi gerekmektedir. Tatlısı ve yemeği yapılabilen bal kabağının aynı zamanda reçeli de yapılmaktadır. Çok fazla tariflerde yer alan bir besin olarak en çok kabak reçeli olarak tüketilmektedir. Yapım aşamasının kolay olmasına rağmen pişirme süresi biraz uzundur. Ama tadına bakıldığında tüm verilen çabanın boşa gitmediğini görmek mümkündür. Evde organik ve hijyenik bir şekilde hazırlanabilecek kabak reçelinin tarifi aşağıda yer almaktadır.
Kabak Reçeli İçin Malzemeler
- Kabukları soyulmuş halde 5 kg bal kabağı
- 4 Kilogram toz ÅŸeker
- 4 litre su
- Yarım limonun suyu
- 1 kilogram sönmüş kireç
Kabak Reçeli Tarifi Yapılışı
1Kabakların kabukları soyulmuş ve doğranmış halde satılıyor olması büyük kolaylık sağlamaktadır. İster bu şekilde satın alabilir isterseniz bütün olarak satın alıp kendiniz doğrayabilirsiniz. Sönüş olan kirecin içine su ekleyerek çözünmesini sağlayın.
2Kirecin hazır olmasının ardından içine doğramış olduğunuz kabakları ekleyin. Su yüzeyine çıkmaması için üzerine tepsi koyarak ağzını kapatın.
3Kireç içerisinde kabakların bir gece bekletilmesi çok önemlidir.
4Bekleme işleminin bitmesinin ardından kabaklar çok iyi bir şekilde temizlenmelidir.
5Derin bir tencere içine suyu ve şekeri ekleyin, ocağa koyarak kaynamasını sağlayın.
6Kaynayan şekerli suyun içine yarım limon suyunu ve kabakları ekleyin.
7Çok kaynadıkça kabakların rengi daha turuncu olur. 5 saatlik kaynama süresinin ardından kabak reçeliniz hazır olacaktır.
Afiyet olsun.