Boza, çok eski bir Türk içeceğidir. Raf ömrü kısa olan bu içecek, genellikle kış aylarında tüketilir. Darı, bulgur, pirinç, çavdar ve yulaf gibi tahıllardan yapılan boza, Probiyotik etkisi olan bir içecektir. Sinir yatıştırıcı etkileri olduğu gibi, özellikle mide için son derece faydalıdır. Bunun yanı sıra, vücut için yararlı olabilecek bakterilerin oluşumunu da sağlamaktadır. Birçok enfeksiyon için, vücutta güçlü bir direnç sağlayan boza nasıl yapılır?
Boza Tarifi İçin Malzemeler:
- 3.5 su bardağı kadar pilavlık bulgur,
- Yaklaşık 3 litre su,
- 1 çay bardağı buğday, ya da pirinç,
- 3 yemek kaşığı kadar toz şeker,
- 1 çay kaşığı kuru maya,
- 2 çay kaşığı tarçın,
- 1.5 su bardağı toz şeker,
- leblebi gerekmektedir.
Boza Tarifi Yapılışı:
1Bulgur ve pirinci, bol su ile iyice yıkayın. Su dolu bir tencerenin içine bulguru ve pirinci koyun ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyu azaldıkça, tekrar su ekleyerek haşlamaya devam edin.
2İyice haşlanıp bulamaç haline gelen bulgur ve pirinci, tel süzgeçten geçirin. Geriye kalan posayı İse atın.
3Hazırladığınız karışımı, yaklaşık 2 saat kadar karanlık bir ortamda dinlendirin.
4Şekeri ve mayayı bir kabın içine koyun ve bir miktar su ile eritin. Şekerli mayayı, bekletilen karışıma ilave edin ve birkaç kere karıştırdıktan sonra, kapağını kapatın. Karanlık ve serin bir yerde, yaklaşık 24 saat bekletin. Bekleme süresi boyunca, arada sırada karıştırın.
5Bekleme süresi sona erdikten sonra, bozanın ikinci aşamasına geçin. Bu aşamada, karışımın içine 1,5 su bardağı şeker konur ve karıştırılır. Eğer boza çok tatlı olmuşsa, bir miktar su koyup tekrar karıştırabilirsiniz.
6Hazırlanan boza, buzdolabı koşullarında saklanmalı ve 2 veya 3 gün içerisinde de tüketilmelidir.
7Bozanın üzerine toz tarçın dökerek, yanında leblebi eşliğinde servis yapabilirsiniz.