Demirhindi, sıcak iklimlerde yetişen ve boyu yaklaşık yirmi metreyi bulan, sarı ve kırmızı renkli çiçekleri dalların ucunda salkım şeklinde olan, çiçekler açan bir ağaçtır ve demirhindi ağacının meyvesinden şerbet yapılır. Arapça temr hindi olarak adlandırılan demirhindi, hint hurması olarak da bilinmektedir. İ.Ö. 4. yüzyılda ilk olarak eski Yunan ve Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinen demirhindi meyvesi, mesir macunu tarifi gibi Osmanlı döneminde şifa bulmak için kullanılmıştır.
Mesir macunu nasıl yapılır merak edenler mesir macunu içindeki 41 baharat ile yapılmaktadır. Mesir macunu nasıl yapılır Özellikle ramazan aylarında susuzluk gidermesi ve tokluk vermesi için yapılmaktadır. Demirhindi şerbeti bağırsak hareketlerini rahatlatır. Yoğun oranda C ve A vitamini, B1, B2,B3,B5, B6 vitaminleri ve antioksidanlar içerir. Kansızlığa iyi gelir. Kalp hastalıklarından korur. Hipertansiyon, obezite, kolesterol gibi rahatsızlıklar için faydalıdır.
Ağrılı ve şişen eklem için çok etkili tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Demirhindi meyvesinden reçel de yapılabildiği gibi, baharat haline getirilmiş demirhindi, yemeklere, salatalara ve turşulara da katılabilir.
Demirhindi Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
- 2,5 Litre su
- 250 Gram demirhindi
- 200 Gram şeker veya yarım su bardağı agave şurubu
- 2 adet çubuk tarçın
- 2,5 Gram zencefil
- 2 Adet karanfil
- 1,5 Gram havlıcan
Demirhindi Şerbeti Yapılışı
1 1- Önce demirhindinin üzerine örtecek kadar kaynamış suyu ilave ederek 1 saat bekletin ya da bir gece önceden kapalı bir kapta soğuk suda da bekletebilirsiniz. Daha sonra ocağa alın ve kısık ateşte 15 dakika süreyle kaynatın. Devamında içine tarçın, zencefil, karanfil ve havlıcan ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
2 2- Dilerseniz şeker ya da agave şurubunu ekleyin. Bal ile tatlandırmak isteyenler için şerbetin soğumasını beklemelidirler. İsteğe göre içine 1-2 damla limon damlatarak servis edebilirsiniz.