Bazlama hamuru için malzemeler
- 5-6 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı maya
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Bazlama hamuru yapılışı
1Bazlama hamuru için malzemeleri bir kabın içerisine alalım. İçerisine unu koyalım ve havuz gibi ortasını açalım.
2Sonra maya, şeker, tuz ve yağı ekleyelim.
3Suyu dikkatli şekilde yavaş yavaş yapışmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurmaya başlayalım.
4Hamurun üzerini streç veya nemli bir bezle kapatalım ve en az 1 saat hamuru mayalanmaya bırakalım.
5Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parça koparıp beze haline getirelim. Tezgâha un serpelim ve bezeleri açmaya başlayalım.
6avayı kızdıralım. En önemli nokta tavamız yapışmaz bir tava olmalıdır. Sonra yapılan bezeleri kısık ateşte güzel bir şekilde kızarana kadar pişirelim.
Bazlama tarifindeki en önemli nokta bazlama hamuru olmaktadır. Bazlama hamuru yaparken dikkat edilecek püf noktaları şunlardır: hamur yaparken mutlaka maya taze olmalıdır. Alırken son kullanma tarihine özellikle dikkat ediniz. Hamurun içerisine koyulacak malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Konulacak su ise eli yakmayacak kadar ılık olmalıdır. Un ve su ayarı göz kararı ayarlamak önemlidir. Suyu yavaş bir şekilde eklerseniz yoğururken az un eklerseniz ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edebilirsiniz. Hamurun mayalanması için üzeri streç veya nemli bir bez ile kapatılmalıdır. Mutlaka 1 saat gibi bir süre mayalandırılmalıdır. Hamur 2 katı büyüklüğüne ulaşınca mayalanma işlemi olmuş demektir. Hamuru bezelere ayırıp tek tek yapılmalıdır. Mayalanma yapıldığı için pişirmeye başlayınca önce ilk yapılan hamurdan başlamalısınız. Bazlama tarifi için tüm adımları dikkatli uygulamaya dikkat edin.