Oldukça lezzetli olan gül tatlısı yapılışı kolay ve pratik bir tatlıdır. Özellikle bayram günleri ve ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından olan gül tatlısı birçok insanın severek tükettiği bir tatlıdır. Yapılışı da keyifli olan gül tatlısı tarifi için gerekli gül tatlısı malzemeleri zaten çoğunlukla evde bulundurulan malzemelerdir. Ramazan ayı ve bayramlar da gül pastası da severek tüketilen bir tatlı çeşididir . Gül tatlısı nasıl yapılır tarifi aşağıdadır.
Gül Tatlısı Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeler
- 3 su bardağı un
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- Yarım su bardağı sıvıyağ (mısırözü yağı daha iyi olur)
- Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 paket vanilya
- Yarım paket kabartma tozu
- 30 adet badem
- Yarım limon suyu
- 1 bardak kaynamış su
Yapılışı
1Gül tatlısı nasıl yapılır hazırlığına geçmeden önce gül tatlısı Oktay usta şerbetin hazır olup ılınması için önce şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için Oktay usta gül tatlısı yapımında kullanacağımız şekeri bir tencereye koyarak ardından suyu ekleyerek şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakıyoruz. 5 dakika kaynattıktan sonra limon suyunu da ekleyerek tencerenin altını kapatıyoruz. Şimdi Oktay usta gül tatlısı hamurunun yapımına geçebiliriz. Geniş bir kaba eritilmiş tereyağımızı ve sıvı yağı ekliyoruz. Daha sonra yoğurdu ve irmiği de ilave ederek tarifleri gül tatlısı için malzemeleri iyice karıştırıyoruz. Devamında azar azar unu kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırıp hamur haline getiriyoruz.
2Hamur istediğimiz kıvama geldiğinde kullandığımız kabın üzerini folyoyla sararak gül tatlısı hamurunu dinlenmeye bırakıyoruz. 15 dakika dinlendirdiğimiz gül tatlısı hamurunu 4 eşit parçaya bölerek her bir parçayı merdane ile 3 mm kalınlığında açıyoruz. Bu arada bademlerin üzerine kaynamış su ekleyerek 10 dakika bekletiyoruz ki onlar da hamur şekillendirme sırasında kaynar suda beklemiş olsun. Su bardağı ile açtığımız hamurun üstüne bastırarak yuvarlak şekiller çıkartıyoruz. Tüm yuvarlakları çıkardıktan sonra dışarıda kalan hamuru ayırıyoruz. Ayrılan hamuru diğer parçalara ekleyebiliriz. Sonra bardakla kestiğimiz hamur parçalarını (4 adet) uç kısmından üst üste gelecek şekilde yan yana birbirinin üstüne koyuyoruz. Sonra en baştan itibaren sararak sarılan parçayı bıçakla ortadan ikiye kestiğimizde gül şekilli hamurumuz meydana çıkmış oluyor.
3Diğer hamurlarda da aynı işlemleri yaparak gül hamurlar hazır olduğunda tepsiye diziyoruz. Bademlerin kabuklarını soyarak tatlı hamurlarımızın üzerine koyarak tatlımızı önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra şerbetimizi tatlımızın üzerine döküyoruz ve gül tatlısı yapımımız bitmiş oluyor.