Kavurma sadece Kurban bayramlarının değil, et severlerin yılın her ayında yiyebilecekleri bir et pişirme yöntemidir. Etin, kendi iç yağıyla kavrulması ile elde edilen ve meraklıları için son derece lezzetli olan kavurma tarifi, özellikle Kurban bayramı sürecinde her yerde karşımıza çıkar. Ailecek oturulan bayram sofralarının baş tacı olan kavurma nasıl yapılır bilen gayet iyi bilir ama bilmeyenler için kolay bir tarifle anlatmak iyi olacak. Kavurmanın nasıl yapıldığı kadar, kavurma nasıl yumuşak olur sorusu da daima yanıt bekler. Şimdi size hem bayram sofralarını taçlandırsın diye, hem de diğer zamanlarda kavurma keyfini sürmek için dana kuşbaşı kavurma tarifi verelim istedik. İşte size et kavurma nasıl yapılır sorusunun cevabı…
Malzemeler
- İstediğiniz miktarda dana eti
- İç yağ
- Tuz
Kavurma nasıl yapılır
1Adım 1 – Kavurmanızı Kurban bayramında yapıyorsanız, kurban etini bir gece dinlendirmeniz, kavurmanızın çok daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Bir gece dinlendirdiğiniz kurban etini, sinirlerini ayıklayarak kuşbaşı kuşbaşı doğrayın. Başka bir kabın içine de iç yağını küp küp doğrayın. Oran, 1 kilogram ete, 250 gram iç yağı şeklinde olmalı.
2Adım 2 – Etleri geniş bir tencereye alın ve kapağını kapatarak kendi suyunda pişirin. Etler önce suyunu salıp, sonra çeksin ve iyice kavrulsun. Pişme esnasında etin üzerinde biriken köpükleri de kaşıkla almayı ihmal etmeyin.
3Adım 3 – Etiniz kavrulurken diğer yanda iç yağları da başka bir tencerede kavurmaya başlayın. Aynı şekilde iç yağı pişerken de üzerinde biriken köpük ve kıkırdak parçacıklarını delikli bir kepçeyle toplayın.
4Adım 4 – Eğer kavurduğunuz etin miktarı fazlaysa, saldığı su da o oranda fazla olacaktır. Bu durumda tencerenin dibinde biriken fazla suyu bir kepçe yardımıyla boşaltın ki suyunu çekmesini beklediğiniz etler bu esnada fazlaca pişerek dağılmasın.
5Adım 5 – Suyu çekilen etlere, ayrı bir tencerede kavurduğunuz içyağını ekleyin ve tuz ekleyerek yaklaşık 5-6 dakika kadar daha kavurun. Ocağı kapatın ve kavrulan etleri sıcağı sıcağına yayvan ve geniş bir servis tabağına veya et miktarı fazlaysa bir tepsiye alın. Plastik ürün kullanmamaya gayret edin. Hemen yiyecekseniz sıcakken tüketmeniz lezzet açısından daha tatmin edici olur. Kavurmayı saklayacaksanız gelelim saklama koşullarına… Kavurmanın yağları donduktan sonra etleri bölüm bölüm ayırarak buzdolabı poşetlerine doldurun. Bir ay içinde tüketebilecekseniz etleri buzdolabı raflarında; bir aydan daha fazla sürede tüketilecekse derin dondurucuda muhafaza edin.
Yazımızın başında kavurma nasıl yumuşak olur sorusunun yanıtından söz etmiştik. İşte şimdi sıra geldi bu sorunun cevabına.
6Adım 6 – Eti pişirmeden evvel, eti pişireceğiniz tava veya tencereyi güzelce ısıtın. Mümkünse eti mühürleyen döküm tavalardan kullanın. Döküm tavanız yoksa yapışmaz ve yanmayan yüzeyli tavaları tercih edin. Tavayı önce iyice ısıtın ve pişireceğiniz etleri iyice kızmış olan tavaya alın. Denemek için tavaya küçük bir parça et atın. Eğer cızzz diye bir ses geliyorsa tava kıvama gelmiş demektir.
7Adım 7 – Tüm eti tavaya alın ve ocağı en harlı halinde tutmaya devam ederek etleri çok fazla karıştırmadan pişirin. Etlerin bir yüzü iyice piştikten sonra çiğ kısımlarının tavaya değmesini sağlayın. Etlerin rengi tatlı kahverengi olana kadar kavurmaya devam edin. Etin suyu bu şekilde içinde hapsolacak, dışarıya akmayacaktır. Bu işleme eti mühürleme denir. Etlerin dışı hızla renk değiştirmeli ki suyu içerde hapsolsun. Bu şekilde etler suyunu dışarı vermez ve yumuşacık olur. Pişen eti yumuşacık yapan da bu mühürleme işlemidir. Ve bu mühürleme aşamasında asla tuz kullanmayın. Tuz, etin suyunun dışarı akmasına ve sertleşmesine sebep olur.
Bu işlemden sonra eğer etinize soğan, domates, biber gibi sebzeler de ekleyecekseniz onları da mühürleme işleminden sonra ilave edebilirsiniz.
Kolay kavurma tarifi işte bu kadar basit. Önemli olan işin püf noktalarını bilmek ve titizlikle uygulamak. Dileriz kavurma nasıl yapılır sorusu sizin için yanıtını bulmuştur.
Afiyet Olsun