Kızılcık meyvesi; bol miktarda C vitamini içeren, antioksidan özelliği bulunan, kalp sağlığına iyi gelen, hücrelerin yenilenmesinde katkısı olan, kemikleri ve dişleri güçlendiren, bu nedenle de diş çürükleriyle mücadele eden bir meyvedir. Vücudumuz ve insan sağlığı için bu kadar faydaları olan bir kızılcık meyvesi doğada kendi başına bakım istemeden büyüyebilmektedir. Kızılcık reçeli, marmelatı, içeceği ve kurutulmuşu tüketilmektedir. Şimdi kızılcık reçeli nasıl yapılır açıklayalım.
MALZEMELER
- 2 kilogram kızılcık
- 1,5 kg şeker
- 1 su bardağı su
- 1-2 adet limon
YAPILIŞI
1Bolca yıkayarak sap kısımların kesiyoruz. Daha sonra suyun süzerek derin bir tencerede koyuyoruz. Üzerine toz şekeri ilave edip hafif karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak beklemeye alıyoruz. Bir gece önceden bu şekilde hazırlanarak bekletilen kızılcık reçeli daha lezzetli olmaktadır.
2Tencereyi yüksek ateşe alarak azar azar su ilavesiyle kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Arada kontrol etmekte fayda var.
3Reçel piştikçe tencerenin üzerine köpükler çıkacaktır. Bunları kaşıkla alıyoruz.
4Son olarak kıvamını alan ve pişmesi sona eren reçelimize limon suyu ilave ediyoruz.
5Ocaktan aldığımız reçelleri daha önce hazırlanan temiz, kuru ve mümkünse sıcak olan kavanozlara koyup, kavanozları ters çevirerek soğumaya bırakıyoruz. Kızılcık reçeli tarifi görüldüğü üzere çok kolaydır.
6Reçel kavanozları; ısısı yüksek olmaya ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edilirse daha sağlıklı ve uzun süre bekleyebilecektir. Tüketilmeye başlanan kavanozlar buzdolabında bekletilebilir.
Kahvaltılarda, tatlılarımızda kullanabileceğimiz reçellerin kıvamın ayarlanması çok önemlidir. Bunu için Pişme aşamasında kaşıkla bir miktar alınarak tezgaha damlatılır. Tezgahta kolayca dağılmıyorsa reçelimizin kıvamı olmuş demektir. Ayrıca çok koyu olması da kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürülmesini engelleyecektir. Ayrıca kızılcık meyvesi su çekmediği için pişerken su ilavesi yapmayı unutmamak gerekiyor.