Yemek Tarifi

Krep – Akıtma

Hazırlık süresi: 5 Dk
Pişme süresi: 15 Dk
Kaç Kişilik: 8

Krep, bu isimle hayatımıza girmeden evvel kimi yörelerde cızlama, kimi yerlerde ise akıtma adıyla biliniyor ve afiyetle yeniliyordu. Kahvaltı sofralarına çok yakışan krep; arasına sürülen çikolatalı fındık kreması ve çilek, muz, kivi gibi meyvelerle waffle gibi de tüketilebiliyor. Tarafsız ve şeffaf bir tada sahip olan akıtma, yahut yeni ismiyle krep, arasına konulan iç malzemesiyle hem tatlı hem de tuzlu yiyecek olarak tüketilebiliyor. İçindeki süt oranının un oranından daha fazla olmasından dolayı, hamur işinden daha hafif olan krep, her yaştan insanın severek tükettiği lezzetli ve hafif bir yiyecek.

İç malzemeyi ister krepin arasına koyup dürüm şeklinde sarın, ister bir yarısını diğer yarısının üzerine kapatın, isterseniz rulo yapıp dilim dilim doğrayıp fırına verin, isterseniz içine nefis kıymalı patlıcanlı, tavuklu, sebzeli harçlar yapıp bohça şeklinde sararak fırın yemeğine dönüştürün. Krepin kullanım alanı oldukça geniş ve menüye kazandırdığı tarifler oldukça çeşitli. Şimdiye kadar denemediyseniz akıtma nasıl yapılır sorusuna vereceğimiz cevaba bakarak kendi krebinizi yapabilirsiniz. Krep malzemeleri her an mutfağınızda bulunabilecek türden malzemelerdir ve ihtiyacınız olan şey yapışmaz yüzeyli, alçak kenarlı ve geniş bir tavadır. Gerisi size kalmış. Vereceğimiz akıtma tarifi ile ister tatlı ister tuzlu krepler yapın, kahvaltı, ikindi çayı ve ziyafet sofralarınız şenlensin, karnınız doyarken, ruhunuz da sevinsin. Güzel yemek sadece bedeni değil ruhu da besler.  İşte size nefis bir krep yapma tarifi

Akıtma tarifi için malzemeler:

Geldik akıtma nasıl yapılır kısmına…

1Adım 1 – Yumurtaları bir çimdik tuzla çırpın ve üzerine sütü, unu ve yağı da ilave ederek tek bir pürüz ve topak kalmayana kadar çırpın. Krep kıvamı, kek hamuru kıvamından biraz daha sulu olmalı.

2Adım 2 – Akıtma, ya da diğer ismiyle krep tavanız yoksa, yapışmaz yüzeyli geniş bir tava da işinizi görür.

3Adım 3 – Tavaya bir iki damla yağ dökün ve yağın tavanın her tarafına yayılmasını sağlayın.

4Adım 4 – Tavaya kepçe ile harçtan yavaş yavaş dökün ve tavayı sağa sola döndürerek hamurun her tarafa yayılmasını sağlayın.

5Adım 5 – Bu yüzü pişince tahta veya plastik spatula yardımıyla krebin yırtmadan dikkatlice diğer tarafını çevirin.

6Adım 6 – Bu yüzü de pişince krebi tavadan alın ve yine tavaya kepçeyle krep hamuru dökerek aynı işlemi hasmur bitene kadar tekrarlayın.

7Adım 7 – Hamuru çok bol dökmemeye özen gösterin ki krebiniz çok kalın olmasın. Krebin piştiğini hamurun göz göz olmasından ve renginin dönmesinden anlayabilirsiniz.

Şimdi sıra en keyifli kısma geldi.

Akıtma-krebinizin arasına istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Canınız en acilinden maydanozlu peynirli börek mi istedi, işte size pratik börek. Krebinizin arasına kıymalı harç, patatesli harç, ıspanaklı harç, peynirli, pırasalı, mercimekli harçlar; reçel, bal, kakaolu fındık kreması, meyve dilimleri, tavuklu, parça etli, sebzeli fırın yemeği harçları, velhasıl akla hayale gelebilecek her türlü malzeme koyarak nefis atıştırmalıklar, tatlılar, fırın yemekleri ve ikramlıklar hazırlayabilirsiniz.

Bu akıtma tarifi ile sofralarınıza yeni bir seçenek aklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun..

Video

Özet
Yemek Adı
Krep - Akıtma
Yayın Tarihi
Hazırlık Süresi
Pişme Süresi
Toplam Zaman

Yorumlar