Osmanlı Döneminin en değerli tatlıları arasında yer alan revani oldukça basit şerbetli tatlı grubunda yer alır. Revani kelimesi Osmanlıcada değerli anlamına gelmektedir. Bu yüzden de Saray mutfağından böylesine güzel bir tarif yapmak da dikkat ve beceri gerektirecektir. Bu tarifte dikkat edilmesi gereken kekin kabarması ve şerbetin tam kıvamında olmasıdır. Revani tarifi Oktay usta tarifleri arasında ilk sıralarda yer alan bir tariftir. Sıcak yaz aylarında tercih ederseniz dondurma ile mutlaka yemelisiniz. Oldukça basit revani tarifi için;
Revani için malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 çb toz şeker
- 1,5 sb un
- 1 sb irmik
- 1 çb ayçiçek yağı
- 1 çb yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım çay bardağı limon suyu
- Servis için:
- 2 yemek kaşığı
- Rendelenmiş hindistan cevizi ya da çekilmiş antep fıstığı (İsteğe bağlı)
Revani Yapılışı:
1Öncelikle şerbetini hazırlamak gerekecektir. Bunun için toz şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra limon suyunu da ilave edip ılıması için ocaktan alın.
Revani için hamur çok önemlidir. Hamurun kabarması için yumurta ve şekeri mikser ile iyice köpürene kadar karıştırın.
2Karıştırdıktan sonra geriye kalan tüm malzemeleri de ilave edip karıştırmaya devam edin. Pürüzsüz bir hamur elde ettikten sonra fırın kabı ya da tepsisine dökün. Dökmeden önce tereyağı ile kabı yağmayı unutmayın.
3Fırını daha öncesinde 180 dereceye ayarlamanız gerekir. Isınan fırına koyacağınız hamur yaklaşık 40 dakika kadar pişecektir. Pişip fırından çıkaracağınız revaniyi isteğe bağlı olarak baklava dilim, dikdörtgen ya da kare olarak dilimleyin.
4Soğuyan şerbeti yavaş yavaş gezdirerek dökün. Servis ederken ya da şerbeti döktükten sonra hindistan cevizi ya da antep fıstığını dilimlerin üzerlerine koyun.