Adanalıların severek tükettiği şırdan çevre şehirler dışında çok bilinmemektedir. Adanalıların akşamları kaldırımlarda küçük bir yerde taburelere oturarak sabah saatlerine kadar yedikleri yöresel bir yemektir. Görünüşüne baktığımız da pek güzel gözükmediğini düşünseniz de lezzet olarak çok güzel bir yemektir.
Peki, şırdan nedir?
Şırdan hayvanın 4 midesinden bir tanesidir. Bağırsağa yakın 4 cm büyüklüğündedir. İçine pirinçle birlikte bir harç hazırlanarak iğne ve iplikle birlikte dikilerek yaklaşık 2-3 saat pişirilir. şırdan bağırsağa yakın bir yerde olduğu için iyice temizlenmelidir. Eğer dışarda bir yerde yiyeceksiniz temiz bit yerde yemeğe özen göstermeniz gerekmektedir. Evde yaptığınız şırdanı ise güvenli bir yerden satın alıp evde tekrardan temizlemeniz gerekir. Şimdi de şırdan dolmasının tarifine geçelim. Malzemeleri 5 şırdan sayısına göre vereceğiz.
Malzemeler
- 1,5 çorba kâsesi pirinç
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2-3 adet orta boy domates
- 2-3 adet orta boy soğan
- 1 avuç kadar ince kıyılmış iç yağ (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı nane
- 3-5 dal maydanoz
- Pul biber
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
Yapılışı
1Güvenilir ve temiz bir yerden aldığımız şırdanları evde bol su ile yıkıyoruz. Yıkadığımız şırdanları limonlu suda bekletiyoruz. Daha sonra tuzluyoruz. Diğer taraftan pirinci bol suda yıkıyoruz. Yıkadığımız pirinçleri derin bir kabın içerisine alıyoruz. Daha sonra domatesleri küçük küçük doğruyoruz. Aynı şeklide soğanları ve naneyi de küçük küçük doğruyoruz. Doğradığımız tüm malzemeleri pirincin içine ekliyoruz. Salçayı, sıvı yağı ve baharatları da pirince ekliyoruz. İsteğe bağlı olarak iç yağ da ekleyebilirsiniz. Eğer iç yağ eklemezseniz sıvı yağı biraz daha fazla koyabilirsiniz. Hazırladığımız iç malzemeleri yıkayıp temizlediğimiz şırdanların içine koyup iğne ve iplik yardımıyla dikiyoruz. Hazırladığımız şırdanları derin bir tencereye koyup üzeri geçinceye kadar su ile dolduruyoruz. Pişen şırdanları pul biber ve kimyonla servis ediyoruz. Afiyet olsun.