Reçeller Türk kültürünün olmazsa olmaz kahvaltılıklarından biridir. Reçeller genellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Bunun sebebi yaz aylarında piyasaya çıkan çeşit çeşit yaz meyveleridir. Vişnede bu meyvelerden biridir. Yalnızca yaz aylarının belirli bir döneminde ortaya çıkan vişne kış aylarında yenmek üzere reçel haline getirilmektedir. Vişne reçeli tarifi çok tatlı meyvelerden hoşlanmayanlar için ideal bir seçim olacaktır.
Vişne reçeli yapımı için malzemeler
- 2 kilo taze vişne
- 2 kilo toz şeker
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı tereyağı
Vişne reçeli yapılışı
1Vişne reçeli yapılışı diğer reçellerin yapılışına oranla biraz daha zahmetlidir. Bunun sebebi vişnenin ufak çekirdeklere sahip bir meyve olmasıdır.
2Vişne reçeli yapımı için ilk aşama bu vişnelerin ayıklanması olmaktadır. Vişneler tek tek saplarından ve çekirdeklerinden ayıklanmalıdır. Daha sonra bir kaba alınmalı ve üzerine geçecek kadar su eklenerek bir süre bu suda bekletilmelidir.
3İyice bekleyen ve kirlerinden arınan vişneler büyük bir tencereye alınmalı ve üzerine 2 kilo şeker eklenmelidir. Hemen hemen her reçelde olduğu gibi vişne reçeli de 1’e 1 oranla hazırlanmaktadır.
4Üzerine reçel eklenen vişneler en az 1 gece bekletilmeli ve şekerin kendi kendine erimesi sağlanmalıdır.
5Şekerlerin erimesi reçelin pişirilmeye hazır olduğunu göstermektedir. Kısık ateşte pişirilmeye başlanan reçel fazla karıştırılmadan pişirilmelidir.
6Vişne reçeli kaynadıktan ve köpüklenmeye başladıktan sonra içerisine 1 çay kaşığı doğal tereyağı ve 1 çorba kaşığı limon suyu eklenmelidir.
7Limon suyu eklenmesinin sebebi reçelin kıvamlı olmasına katkıda bulunmasıdır.
8Tereyağı eklenmesinin sebebi ise reçelin üzerinde oluşan köpüktür. Az miktarda tereyağı eklendiğinde köpüklenme oluşmayacaktır. Ev de tereyağı yok ise oluşan köpük bir kaşı yardımı ile alınmalıdır.
9Bu şekilde biraz daha kaynayan ve kıvam alan vişne reçeli henüz sıcakken kavanozlara doldurulmalı ve ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra ters çevrilmelidir. Böylece bozulma gibi bir problem oluşmayacaktır.